Ranskassa tehtiin vuonna 2018 yhteensä 1063 iskua kirkkoihin ja hautausmaille. Se tekee noin kolme tapausta päivää kohti. Suomessa tätä ei ole uutisoitu lainkaan ja miksi olisikaan? Meillä lööpit ja ruudun täyttävät 24/7 Trumpin haukkuminen, ilmastomuutoksesta paasaaminen ja vihapuheen vastustaminen. Siihen sekaan eivät mahdu uutiset eurooppalaisten kirkkorakennusten tuhoista.
Notre Damen laaja palo sentään ylitti jopa meikäläisen korkean uutiskynnyksen. Pisteet siitä.
Notre Dame, yksi Euroopan tunnetuimmista ja vanhimmista katedraaleista, on seissyt paikoillaan yli 800 vuotta. Siihen kohdistui tuhoa 1800-luvulla vallankumouksen pyörteissä. Molemmista maailmansodista se selvisi hyvin vähäisin vaurioin. Nyt sitten koko komeus paloi suurena roihuna. Ranskalaiset katselivat näkyä epäuskoisina Seinen toisella rannalla polvistuneina, osa kädet rukoukseen ristittyinä.
Palon syitä selvitellään. Kirkko oli remontissa ja syyn oletetaan ja varmasti myös toivotaan löytyvän siitä. Siltikin ihmettelen, miksi kirkko, jota on aika ajoin korjattu ja restauroitu aiemminkin samalla tavalla, nyt yhtäkkiä palaa räjähdysmäisesti, kuten uutisoitu on.
Kaikki eivät palanutta katedraalia surreet vaan päinvastoin. Ohessa muutama poiminto France24-sivustolta:
”I´m very happy to see a part of France burning! (suom. Olen todella onnellinen nähdessäni palan Ranskaa palavan)
”Oh no, awesomeness, It´s a beautiful fire, OMG, It is the most beautiful fire in the World!” (suom. Miten mahtavaa, onpa kaunis tuli, voi luoja, tämä on maailman kaunein tuli)
Poimin tähän siisteimmät kommentit, mutta valinnanvaraa oli sivutolkulla.
Olipa palon syy mikä tahansa, lienee nyt vihdoin täällä meilläkin syytä tarkistaa palohälyttimien patterit kirkoistamme, testata sprinklerien toimivuus ja asentaa turvakamerat. Voihan olla, että meilläkin tuli karkaa jostakin ja polttaa koko monumentin. Ettei odotella toimettomina, kunnes Suurikirkko tai Tuomiokirkko roihuaa ilmiliekeissä ja me suut auki katsellaan tapahtumaa vierestä.
P.S: Joku jo ehti twiitata, että syy on ilmastonmuutoksessa. Ranskan historian viimeiseen 800 vuoteen mahtuu monenmoista ilmaston- ja säänmuutosta, sotia ja hellettä, eikä kirkko ole kärsinyt. Huhtikuu ei muutenkaan ole Pariisissa kovin kuuma.
Juuri tuo palon räjähdysmäinen eteneminen herätti epäilykset. Ikään kuin kirkkopalo olisi syttynyt yhtä aikaa monesta paikasta.
MMyös tuo riekkuminen, rehvastelu, kirkkopalosta ilakoiminen on kaikkea muuta, kuin normaalia. Kuten Satakieli mainitsitkin, nyt on syytä aloittaa arvo-ym. kirkkojemme vahtiminen, ettei sama ’vahinko’ toistu Suomessakin. Mutta annahan olla, kun pyöräteline heitettiin moskeijan ikkunasta sisään, hesareiden ja vast. julkaisujen toimittajien myötätuntoiselka kiihkolla ei ollut rajaa.
Toivoisinpa nyt myötätunnon ilmaisuja medialtamme.
Eläkkeellä oleva Ranskan historiallisten monumenttien johtaja-arkkitehti ja -tarkastaja ei tunnu uskovan oikosulkua syyksi tulipaloon. Hänen mukaansa 800 vuotta vanha tammi on huono syttymään, ison palon aikaansaamiseksi tarvittaisiin runsaasti sytykettä.
Video, jossa englannin kielinen tekstitys:
https://www.newswars.com/fmr-notre-dame-chief-architect-ancient-oak-doesnt-burn-like-that/