Helsingin kirjamessuilla lauantaina, 26. lokakuuta keskustelimme kirjani Elossa – Erään perheen historia pohjalta ideologioiden leviämisestä yhteisöön ja sen seurauksista sekä oikeusvaltiokehityksen merkityksestä. Kumppaneinani estradilla olivat Lasse Lehtinen ja Imbi Paju.
Keskustelun lopuksi Janne Virkkunen kommentoi yleisöstä, että keskustelu kuulosti hänen mukaansa hieman pessimistiseltä ja synkältä ja kysyi minulta, mikä oikeusvaltiota uhkaa tällä hetkellä? Mitä ongelmia on?
Vastasin kysymykseen melko lyhyesti ja kaukaa hakien ja minua jäi vaivaamaan vastaukseni abstraktisuus ja epätäsmällisyys sekä konkreettisten esimerkkien puuttuminen. Siksipä korjaan puutteen täydentämällä näin jälkikäteen vastaustani.
Toimiva oikeusvaltio muodostaa siis, kuten keskustelussa kävi moneen otteeseen ilmi, toimivan demokratian ja luottamuksen pohjan ja vahvan perustan. Tällä hetkellä luottamus suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole paras mahdollinen ja seuraavassa muutamia konkreettisia esimerkkejä:
1) Vastuullisessa asemassa työskentelevä henkilö joutuu epäillyksi talousrikoksesta. Asiaa käsitellään nimellä mainiten medioissa. Henkilö ei voi työskennellä tutkinnan aikana vastuullisessa tehtävässään, vaan joutuu joko irtisanoutumaan tai lomautetuksi tutkinnan ajaksi. Jos hän joutuu irtisanoutumaan. uutta työpaikkaa tuskin on tarjolla rikosepäilyn takia. Julkista oikeusapua henkilö ei luonnollisestikaan saa, vaan maksaa itse asianajajakulunsa. Tutkinta ja käsittely käy yleensä läpi kaikki oikeusasteet. Koska henkilöllä ei ole enää palkkatuloja, hän käyttää säästöjään tai ottaa velkaa. Hän joutuu ehkä myymään omaisuuttaan, joka yleensä on oma koti. Henkilö saattaa olla ilman työtä ja odottaa asian käsittelyn etenemistä vuosia ilman tietoa tulevaisuudesta. Tilanne raunioittaa taloutta, mielenterveyttä, perhe- ja parisuhteita sekä rapauttaa ammattitaitoa työttömyyden jatkuessa. Kun kaikki käsittelyt on käyty läpi ja henkilö todetaan syyttömäksi, hänelle korvataan murto-osa vain ja ainoastaan tuomioistuinkäsittelyn aiheuttamista kuluista. Lopputulemana hän on menettänyt työnsä, ehkä perheensä, omaisuuttaan ja säästöjään, ammattitaitoaan ja mielenterveyttään. Media uutisoi pienellä maininnalla jossakin sisäsivun alalaidassa henkilön syyttömyyden. Asianomainen saa selviytyä eteenpäin itse omin voimin.
Voidaan hyvällä syyllä kysyä, toteutuuko tässä oikeus ja jos, niin millä tavoin?
2) 1990-luvun lama ja sen syyt seurauksineen on selvittämättä edelleen. Yrittäjien saattaminen mahdottomaan tilanteeseen aiheutti laajan taloudellisen ja inhimillisen katastrofin yhteiskuntaan ja luottamukseen. Vanhat kytevät epäoikeudenmukaisuudet ja suoranaiset oikeusmurhat murentavat hitaasti mutta varmasti luottamusta oikeusvaltioon.
3) Positiivinen syrjintä. Oikeusvaltioperiaatteen mukaan kaikki ovat samanarvoisia lain edessä ja muutoin. Toteutuuko positiivisessa syrjinnässä tämä keskeinen periaate?
4) Rinnakkaisyhteiskunnat. Demokraattiseen valtioon syntyy rinnakkaisesti toimiva oikeusjärjestelmä. Laki ei enää ole sama kaikille ja ihmiset saavat erilaista oikeutta samasta asiasta riippuen kummasta järjestelmästä sitä lähtee hakemaan. Voidaanko enää puhua oikeusvaltioperiaatteesta lainkaan?
5) Suomella on EITissä tutkinnassa yhtä paljon tapauksia kuin muilla pohjoismailla yhteensä. Mistä tämä kertoo?